söndag 31 oktober 2010

The Girl Effect: The Clock is Ticking



Jag tycker detta är en så fin video - med ett gripande och viktigt budskap dessutom!

fredag 29 oktober 2010

RSS - I love you!

MEN, jag läser faktiskt en massa bloggar! Jag älskar bloggar, särskilt de jag läser för jobbets räkning. Jag lär mig så otroligt mycket, blir så inspirerad, nyfiken, ganska avundsjuk och peppad av att läsa bloggar som handlar om pedagogik, lärande, sociala medier och bibliotek, oftast allt i ett!

Jag återkommer med i ämnet!

Gästblogg!


Idag gästbloggar jag om bokbloggar på Peter Alsbjers blogg.

torsdag 21 oktober 2010

Jag var en bokslukare

Jag var en bokslukare i åldern 12 - 17. Då läste jag Borta med vinden, John Irvings böcker, Göran Tunström, Harlekinromaner, Mor gifter sig, Grottbjörnens folk, serien om Isfolket och mycket mer. Hög och lågt, kors och tvärs.

Så läser jag inte längre. Nu släpar jag hem böcker från jobbet. Och släpar tillbaka dem igen. Ofta olästa. Att vara omgiven av böcker varje dag är lite av en stressfaktor för mig. Det finns så mycket, så mycket som är fantastiskt och storslaget och alldeles, alldeles underbart - att jag blir alldeles matt. Ungefär som någon som står och lagar mat hela dagarna inte är jättesugen på att laga mat när han eller hon kommer hem. Men mat kan man ju köpa! En bok läser inte sig själv!

Läsning är som en konstart jag en gång ägnade mig åt men som jag nu känner mig lite valhänt inför.

Jag saknar mina läsupplevelser! Det är tur att bokcirkeln "tvingar" mig till läsning. Snart reser jag till en varm plats i en vecka. Då ska jag närma mig min gamla konstart. Just nu ligger Just Kids av Patti Smith på nattduksbordet. Och jag har faktiskt öppnat den och börjat läsa. I smyg.

Bilden från cdon.se

tisdag 19 oktober 2010

August!

Igår presenterades Augustprisnomineringarna. Jag tycker jag läser ganska mycket och har hyfsat koll på bokutgivningen, men jag måste erkänna att det är en hel del böcker och författarnnamn som jag nog missat. Börjar Augustpriset bli som Nobelpriset, fullt av okända namn, eller är det jag som är ovanligt ouppdaterad? Visst Sigrid Combüchen, Sara Stridsberg och Magnus William-Olsson har jag hört talas om, men inte läst, även om jag stått och hållt i Sara Stridsbergs Happy Sally från 2004. Combüchen har jag hört och sett i diverse kulturella kulturprogram på teve och inte direkt blivit lässugen på. Tyvärr. Förutom dessa för mig kända namn är Johan Jönsson, Peter Törnqvist och Magnus Florin nominerade. Möjligen är ett skäl till att de för mig är obekanta att jag inte är så hemma på lyrik.
I fackboksklassen är det ännu klenare med min bokkännedom. Här har jag åtminstone hängt med lite i förhandssnacket och är lika förvånad som DN att inte nya Palme-biografin (årets jag-önskar-mig-i-julklapp-bok) Underbara dagar framför oss av Henrik Berggren finns med. Annars finns det enbart en bok som jag känner till: Cocaina av Magnus Linton - och det är förmodligen för att den är ganska efterfrågad och eftertraktat på mitt jobb...
Nog borde jag känna till fler nominerade än Eva Lindström i barnboksklassen,, men många av de nominerade verkar vara ungdomsförfattare, och här hemma har vi precis bara börjat så smått med kapitelböcker. Lindströms böcker är inga som mina barn någonsin självvalt lånat hem, men jag misstänker att hon liksom Combüchen förmodligen kommer att vinna Augustpriset för lång och trogen tjänst. Eller vad tror du? Känner du till någon av de nominerade böckerna, eller har kanske till och med läst någon/några av dem? Berätta!

söndag 17 oktober 2010

bokhelg med bokkonsumtion och bastu


Helgen som gått har varit en riktig bok- och läshelg för min del. Jag lyckades med bedriften att först läsa klart en av de sämsta böcker jag någonsin läst: Strindbergs stjärna av Jan Wallentin. På facebook blev mitt omdöme: "VARNING VARNING VARNING! Den här boken var så dålig att jag inte ens kan sträcka mig till att sätta en (1) stjärna på den. Språkligt sett är han riktigt duktig, men om man har en talang att använda språket borde man se till att använda den talangen till något bra - och inte något mischmasch av fantastiskt smäck med övernaturliga inslag som bara blir löjliga. Nä, riktigt riktigt uselt. Det enda som var bra förutom språket var de två tre första kapitlen som var klaustrofobiskt spännande, men sedan spårade det ur, och det med råge!" Förutom "fantastiskt smäck med övernaturliga inslag" så var det en hel del historiska konspirationsidéer. Nä, så hypad som denna bok/författare har varit borde jag väl ha dragit öronen åt mig, men tyvärr insåg jag mitt misstag för sent. Och VARFÖR läser man då klart en bok som man så uppenbarligen tycker är skit (på ren svenska)? Tja, nyfikenheten i att veta hur allt hänger ihop trots allt. Jag kan väl inte direkt påstå att jag lusläste vartendaste ord, utan det var nog mer textkonsumtion det handlade om...

Förutom denna hemska läsupplevelse läste jag Bosse Löthéns omskakande bok Jag älskar den pojken. Den läsupplevelsen var hemsk på sitt sätt eftersom det handlade om en jobbig uppväxt och ett mycket utsatt barn. Efter alla dessa hemskheter påbörjade Gretelise Holms Ministermordet, en ganska lättsmält dansk kriminalhistoria. Det kan nog vara lagom innan jag börjar på nästa bokcirkelbok att bita i!

Förutom alla dessa böcker hann jag med att umgås med svärföräldrarna, äta och dricka gott, basta skönt och till och med slänga mig i Vänerns 10-gradiga vatten två gånger. En riktigt skön helg med andra ord!
Bilden lånad från Bokus

tisdag 12 oktober 2010

Om man inte orkar...

...läsa hela boken, dvs den där klassikern man borde ha läst och borde veta vad den handlar om, så kan man kolla i "80 romaner för dig som har bråttom" av Henrik Lange. En mängd klassiker presenteras i serieform, en sida och högst fyra rutor bild och text. Fantastiskt roligt och slående att allt det väsentliga och storyn ryms på fyra rutor!

De som inte hann med förra veckans bokcirkelbok Strändernas svall, kunde ha hängt med i historien genom att läsa Langes version av Homeros Odyseen.

torsdag 7 oktober 2010

Honom har jag inte läst

Mario Vargas Llosa - årets Nobelpristagare i litteratur.

Kväver en gäspning av trötthet som sköljer över mig inför det här priset och den mediala (och kommersiella) dignitet det ändå har.

Skulle det här priset göra folk mer intresserade av litteratur? Jag tror att J K Rowling och Stephanie Meyer gjort mer för litteraturintresset i världen än alla nobelpristagare tillsammans. Så folkligt och populistiskt? Kanske det. Jag tycker bara att Nobelpriset okritiskt hyllas som ett fantastiskt pris.

Är det det? Är det ett fantastiskt pris? Och om det inte är det, då kanske vi ska se det som ett pris, vilket som helst och inte Nobelpriset sagt med förundran och beundran och vördnad.

onsdag 6 oktober 2010

ett nobelt pris


Om man har vägarna förbi Örebro stadsbibliotek eller något av stadsdelsbiblioteken i Haga, Markbacken eller Vivalla imorgon kl 13 kan man följa Svenska Akademiens tillkännagivandet av årets pristagare på storbildskärmar. En kul happening helt enkelt! Läs mer här.
Spekulationerna i år verkar (som vanligt) handla en hel del om Adonis och Tomas Tranströmer. Flera kulturjournalister tar upp att det minsann inte är någon renodlad poet sedan 1996 som fått priset, då polskan Wislawa Szymborska fick hämta medaljen ur kungens hand. (Ja, jag fick googla namnet för att få rätt svung på stavningen...). Huruvida det blir en poet i år eller inte ska jag låta vara osagt. Däremot kan jag nästan svära på att jag (som vanligt) kommer att säga: Vem?

tisdag 5 oktober 2010

Hon får inte Nobelpriset

En författare jag läser nu och som definitivt inte kommer få Nobelpriset i litteratur är Erica Jong, Förföra demonen. Det är en biografi över hennes författarskap.

Vilken häftig kvinna och en mycket underhållande bok! Hon skriver om sina tillkortakommanden (rattfylla, rättsliga tvister om manus, skilsmässor, drogproblem inom familjen) och om sin stora framgång Rädd att flyga och hur hela hennes karriär har präglats av den succé den boken gjorde när den kom på 1970-talet.

När Jong gästade Skavlan häromveckan pratades det om boken (Fear of Flying) och att den innehöll så mycket sex. I alla fall enligt Skavlan och Aschberg (vad nu Robban gjorde han där?!). Men Mona (Sahlin) hävdade försynt men klarsynt att den handlar om kvinnor och hur vi lever våra liv, eller hur vi kan leva våra liv.
Ja, Mona har rätt, anser jag som läste Rädd att flyga för bra många år sen. Och även Förföra demonen handlar om, inte bara Erica Jongs liv, utan också om hur skapande kvinnor lever sina liv. Hon skriver om författarskapets våndor och skapardemonen.
Jag älskar den här typen av bakom-kulissernabok, upptäcker jag. Någon som har tips på någon annan smaskig biografi jag kan ta mig an?

lördag 2 oktober 2010

Äntligen!!! Eller...?


På torsdag kommer Svenska Akademien genom den ständige sekreteraren Peter Englund att presentera årets nobelpristagare i litteratur. Frågan är om vi kommer göra en Gert Fylking och ropa "Äntligen!" eller om det blir en total surprise som förra året när Hertha Müller fick priset... Vad säger spekulationerna, vad tror du, vem blir det i år?
Bilden på Fylking lånad från herrfotboll.se