lördag 2 juli 2011

Att fortsätta förbi de öppna fönstren


Nu har jag läst klart Hotell New Hampshire av John Iriving för femtielfte gången. (Jag är lite osäker på hur många gånger jag läst den egentligen, men det är nog fler än tre i alla fall.) Dessutom kollade jag på filmen (igen) igår, och tvingade min man att se den också. För mig som läst boken så många gånger är det ett välbekant Irving-universum att kliva in i. Filmen är oerhört snabb och förkortad om man jämför med boken och romanens första fjärdedel avhandlas i princip i filmens första 7-8 minuter. För mig som har all bakrundsinfo funkar det helt ok, men för den som inte har läst boken måste det kännas lite förvirrande och platt minst sagt.
Ett återkommande tema i boken är "Att fortsätta förbi de öppna fönstren" som man nog ska tolka som att fortsätta leva sitt liv - att i alla lägen välja livet. Alla gånger som jag läst boken och sett filmen har jag härlett detta citat från F Scott Fitzgeralds bok The Great Gatsby - som också är en återkommande referens i romanen. Gatsby som en drömmare (och livsnjutare?) som lilla Lilly i Hotel New Hampshire-familjen Berry jämför med fadern Win. Han är en Gatsby som alltid lever i framtiden och inte i nuet. Jag har aldrig läst Gatsby, men fascinerats av referenserna till den i Irvings roman, men har liksom aldrig kommit mig för att verkligen läsa den. Nu tror jag det är dags att göra det, för efter att ha läst boken och sett filmen igen, så får jag inte ihop Gatsby med citatet att fortsätta förbi de öppna fönstren. Jag tror att jag blandar ihop det och att det i själva verket är en mening som kommer från Irving själv. Tror det är dags att ta reda på varifrån det kommer.
Ja, jag erkänner, jag är en Hotel New Hampshire NÖRD.

2 kommentarer:

  1. Jag älskar Hotell New Hampshire och måste läsa den igen helt klart! Har du läst Gatsby? Jag gjorde det direkt efter Hotell New Hampshire, men blev ganska besviken på den sega berättelsen.

    SvaraRadera
  2. Har faktiskt fortfarande inte läst Gatsby, fast det var länge sen jag bloggade om det. Måste nog göra slag i saken i sommar, men är lite rädd att bli besviken som du...

    SvaraRadera