söndag 1 maj 2011

Lessing skildrar ingen idyll

Jag känner mig just nu lite oinspirerad och lack på det mesta, då kan roliga bloggar verkligen pigga upp. Hela helgen har jag ägnat åt att läsa en fin och söt blogg som heter Emmas vintage. Väldigt inspirerande!

Just nu läser jag ingen bok, började på Jenny Jägerfelds Ett hål i huvudet, men nej, det gick inte och det är nog inte Jennys fel.

Jag ska göra ett sjukbesök idag på USÖ och funderar på vad jag ska ta med mig. Frukt och godis är det ju pensionärsvarning på. Dessutom är personen i fråga inte en småätare. Så kom jag på att jag har Doris Lessing's The Fifth Child i bokhyllan. Den får det bli!

Det femte barnet är en nästan novellkort roman. En studie i skräck och ondska, där ondskan kommer i form av det femte barnet till den lyckliga och idylliska stora familjen i det stora och lyckliga huset. Ben, det femte barnet är inte av denna världen, han slår sönder allt det fina och lyckliga genom sin blotta existens. Lessing är knivskarp och håller läsaren i ett järngrepp. Hennes språk är kristallklart.

En annan berättelse av Lessing är To Room Nineteen, en stark och skarp novell om lycka, äktenskap, tvåsamhet och kvinnorollen, som verkligen gjorde intryck på mig när jag läste den som 24-åring.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar