lördag 14 maj 2011

Lästips!Efter att ha scrollat igenom Google Reader på mobilen i morse var jag tvungen att sätta mig vid datorn och den stora skärmen för att läsa vidare. Bokhora-bloggen länkade till ett SvD-artikel om Kerstin Thorvall som jag inte kan låta bli att länka vidare till härifrån. Journalisten Kerstin Thunberg har skrivit en otroligt läsvärd artikel!

Bilden lånad från Folkbladet

tisdag 3 maj 2011

Sanning med modifikation


Precis som Johanna i inlägget innan känner jag mig oinspirerad och lack på det mesta just nu. På läsfronten känns det heldött och jag verkar inte ha lust att läsa någonting alls för tillfället. Nästa bokcirkelbok har jag inte ens börjat försöka få tag på, förutom att jag gjort en halvhjärtad sökning i bibliotekskatalogen och konstaterat att den är utlånad. (Det är inte det att jag inte tycker att boken verkar intressant, jag har bara inte lust. Så enkelt är det).
MEN, när jag börjar fundera lite närmre på vad jag egentligen läst på sista tiden - min känsla är att jag inte läser annat än bloggar och tidningar och på nätet, rubrikerna i DN och NA samt någon övergiven fackföreningstidning som dimper ner i brevlådan - så inser jag att jag faktiskt läst en hel del. De senaste två veckorna har jag läst hela Hungerspelstrilogin (ungdomsböcker förvisso, men ändå TRE hela böcker!), och i lördags läste jag hela Aino Trosells En gränslös kärlekshistoria. Den återvann jag raskt till en bra födelsedagspresent till kära syster i söndags. I söndags läste jag Katarina Wennstams Dödergök. Hela alltså. Så, summa summarum är det som jag tror är lästorka en sanning med modifikation - för fem böcker på 14 dagar är ju inte illa pinkat. Egentligen.

söndag 1 maj 2011

Lessing skildrar ingen idyll

Jag känner mig just nu lite oinspirerad och lack på det mesta, då kan roliga bloggar verkligen pigga upp. Hela helgen har jag ägnat åt att läsa en fin och söt blogg som heter Emmas vintage. Väldigt inspirerande!

Just nu läser jag ingen bok, började på Jenny Jägerfelds Ett hål i huvudet, men nej, det gick inte och det är nog inte Jennys fel.

Jag ska göra ett sjukbesök idag på USÖ och funderar på vad jag ska ta med mig. Frukt och godis är det ju pensionärsvarning på. Dessutom är personen i fråga inte en småätare. Så kom jag på att jag har Doris Lessing's The Fifth Child i bokhyllan. Den får det bli!

Det femte barnet är en nästan novellkort roman. En studie i skräck och ondska, där ondskan kommer i form av det femte barnet till den lyckliga och idylliska stora familjen i det stora och lyckliga huset. Ben, det femte barnet är inte av denna världen, han slår sönder allt det fina och lyckliga genom sin blotta existens. Lessing är knivskarp och håller läsaren i ett järngrepp. Hennes språk är kristallklart.

En annan berättelse av Lessing är To Room Nineteen, en stark och skarp novell om lycka, äktenskap, tvåsamhet och kvinnorollen, som verkligen gjorde intryck på mig när jag läste den som 24-åring.