söndag 17 juni 2012

Kortroman / Långnovell?

Var går egentligen gränsen mellan roman och novell? Filmberätterskan är en roman bokstavligen i det lilla formatet, både sidmässigt (111 sidor) och layoutmässigt (mindre än A5-formatet), samt är skriven i korta kapitel. Förmodligen är boken för lång för att kallas novell, men det är en roman som man lätt läser på en timme. Trots det korta formatet är det mycket som ryms inom berättelsens ram. På baksidestexten beskrivs romanen som finstämd och humoristisk. Finstämd kan jag hålla med om, men jag har svårt att se humorn i berättelsen om den fattiga familjen som skickar iväg dottern till byns biograf. Hon har nämligen en enastående förmåga att återberätta filmernas handling på ett så levande och målande sätt att först hela familjen och sedan hela byn glatt betalar inträde för att höra henne berätta om filmen istället för att själva gå och lösa biobiljetten och se den riktiga filmen. Humorn ligger kanske i hennes fantastiska berättarkonst med egenhändigt tillverkad rekvisita, men verkligen inte i det tragiska familjeödet med en alkoholiserad far och en mor som rymt med ett kringresande danssällskap. Det tragiska slutet gör också att man lägger ifrån sig boken snarare med en klump i halsen än med ett leende på läpparna.

2 kommentarer:

  1. Hej!

    Jag såg ditt inlägg på bokbloggar.nu och kände att jag var tvungen att kommentera.

    Författare, som Edgar Allan Poe till exempel, har hävdat att noveller bör läsas i en sittning - det vill säga vara ganska korta. Det finns däremot ingen fast regel för hur lång texterna får eller bör vara. En gräns kan exempelvis dras efter +50 sidor och kan efter det kallas för novella. Heart of Darkness, med ungefär 112 sidor, är ett ganska bra exempel på en novella. När en novella blir bok vet jag inte riktigt. Däremot skulle jag nog se Of Mice and Men, med ungefär 128 sidor, mer som en bok än en novella. Allt är egentligen en smakfråga.

    SvaraRadera
  2. Aha! Om definitionen är att det ska läsas i en sittning är det ju ganska relativt ;-). Jag som läser snabbt har isf läst en hel del "romaner" i en sittning. Men jag köper resonemanget. Tack för att du redde upp begreppen!

    SvaraRadera