måndag 3 januari 2011

An Education - ett måste!

An Education, eller "En ung flickas dyra lärdomar", som den också skulle kunna heta, är en helt underbar film som nu finns på DVD (och till låns på mitt bibliotek!). Den är bitterljuv, vacker, fartfylld, varm, eftertänksam, lite tragisk och otroligt välspelad. En sådan där film som man absolut inte ångrar att man sett.

Jag ska inte säga så mycket om handlingen, den får ni upptäcka själva, men jag kan säga att historien tilldrar sig i en förort i London i början av 1960-talet. Den inbegriper en ung och intelligent flicka vars högsta mål i livet är att läsa engelska i Oxford, ivrigt påhejad av sin pappa. In på scenen träder en världsvan man. Snart har han svept både flickan och hennes föräldrar off their feet.

Miljöerna från tidigt 60-tal är fint återgivna både i inredning och klädsel. Karaktärerna är trovärdiga. Till och med killen som spelar den tafatte unge uppvaktaren gör en liten bedrift av sin rollprestation.

Men bäst är utan tvekan Carey Mulligan som spelar Jenny. Så är hon också nominerad till en Oscar för sin roll och flera andra priser har redan tilldelats både henne och denna pärla till film. Så, fram med pralinerna, kryp upp i soffan och njut av en extraordinär filmupplevelse!

Recensioner!
Läs Jeanette Genteles recension i SvD (februari 2010)
Läs Johan Cronemans recension i DN (februari 2010)

2 kommentarer:

  1. Åh, just det där med miljöer från tidigt 1960-tal får mig att tänka på Mad Men som jag ääälskar! (Även om det är NY och inte London). Kanske en film för mig!?

    SvaraRadera
  2. Ja, defenitivt! Strålande skådespeleri, som sagt. Påminner vagt om min favoritfilm Timmarna som jag alltid gråter floder till. Och jag har Mad Men kvar att njuta av :-).

    SvaraRadera