torsdag 21 april 2011

Gå och se Ingvar - snart är det försent!

Gick och såg Ingvar - en musikalisk möbelsaga på Örebro länsteater. Den var riktigt, riktigt bra! Den är välregisserad, välspelad, välsjungen och tankeväckande. Det är ju en musikal, så inte ett ord talas, allt sjungs eller nynnas eller vrålas eller så får de två instrumenten orgel och fiol spela fram stämningen. All sång och musik är helt suverän!

Musikalen handlar om Ingvar Kamprad och framgångssagan IKEA, förstås, men också om oss svenskar, vår förträfflighet, vår självgodhet och vår "vi-vet-bäst"-mentalitet. Kan ett multimiljard-företag som IKEA också vara ett etiskt företag? Går kapitalism ihop med socialism? Hur är det med Ingvar Kamprad som person? Är han bara en oskyldig smålänning som råkade få en genialisk idé, eller? Har han gjort avbön för sin ungdoms synder och kan de ses som enbart ungdomssynder? Varför bor karln i Schweiz?

Det kan låta helt absurt att dessa frågor kan lyftas in i en musikal, men det är vad som gjorts och själv kommer jag på mig själv med att förlora tid och rum under föreställningen. Blir uppslukad, glad och upprymd!

Föreställningen spelas fram till 29 april, så skynda att fynda en härlig upplevelse, men inte på IKEA!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar