tisdag 19 oktober 2010

August!

Igår presenterades Augustprisnomineringarna. Jag tycker jag läser ganska mycket och har hyfsat koll på bokutgivningen, men jag måste erkänna att det är en hel del böcker och författarnnamn som jag nog missat. Börjar Augustpriset bli som Nobelpriset, fullt av okända namn, eller är det jag som är ovanligt ouppdaterad? Visst Sigrid Combüchen, Sara Stridsberg och Magnus William-Olsson har jag hört talas om, men inte läst, även om jag stått och hållt i Sara Stridsbergs Happy Sally från 2004. Combüchen har jag hört och sett i diverse kulturella kulturprogram på teve och inte direkt blivit lässugen på. Tyvärr. Förutom dessa för mig kända namn är Johan Jönsson, Peter Törnqvist och Magnus Florin nominerade. Möjligen är ett skäl till att de för mig är obekanta att jag inte är så hemma på lyrik.
I fackboksklassen är det ännu klenare med min bokkännedom. Här har jag åtminstone hängt med lite i förhandssnacket och är lika förvånad som DN att inte nya Palme-biografin (årets jag-önskar-mig-i-julklapp-bok) Underbara dagar framför oss av Henrik Berggren finns med. Annars finns det enbart en bok som jag känner till: Cocaina av Magnus Linton - och det är förmodligen för att den är ganska efterfrågad och eftertraktat på mitt jobb...
Nog borde jag känna till fler nominerade än Eva Lindström i barnboksklassen,, men många av de nominerade verkar vara ungdomsförfattare, och här hemma har vi precis bara börjat så smått med kapitelböcker. Lindströms böcker är inga som mina barn någonsin självvalt lånat hem, men jag misstänker att hon liksom Combüchen förmodligen kommer att vinna Augustpriset för lång och trogen tjänst. Eller vad tror du? Känner du till någon av de nominerade böckerna, eller har kanske till och med läst någon/några av dem? Berätta!

4 kommentarer:

 1. Håller med dig! Har inte heller läst någon av de skönlitterära författarna och känner bara till några av dem.
  I barn- och ungdomsklassen är jag, tvärtom mot dig, mer bekant med ungdomsböckerna, men det beror ju på mitt jobb. Jenny Jägerfelds bok Här ligger jag och blöder har jag faktiskt precis beställt till biblioteket. Sara Nordins funderade jag på att beställa men gjorde inte.
  Facklitteraturen känner jag igen några titlar men inte mer.
  Ja, man kan nog tycka att Augustpriset kanske mer börjar likna ett Nobelpris; ett pris för kritikerna. Jag vet. Vad är syftet med priset?

  SvaraRadera
 2. Jag vet INTE, ska det så klart vara i näst sista meningen...

  SvaraRadera
 3. Ehhmm .. ja, varken Florin eller Törnqvist skriver lyrik, så det beror knappast på det.

  SvaraRadera
 4. @Johannes: Där ser man! Skäms på mig :)

  SvaraRadera