torsdag 21 oktober 2010

Jag var en bokslukare

Jag var en bokslukare i åldern 12 - 17. Då läste jag Borta med vinden, John Irvings böcker, Göran Tunström, Harlekinromaner, Mor gifter sig, Grottbjörnens folk, serien om Isfolket och mycket mer. Hög och lågt, kors och tvärs.

Så läser jag inte längre. Nu släpar jag hem böcker från jobbet. Och släpar tillbaka dem igen. Ofta olästa. Att vara omgiven av böcker varje dag är lite av en stressfaktor för mig. Det finns så mycket, så mycket som är fantastiskt och storslaget och alldeles, alldeles underbart - att jag blir alldeles matt. Ungefär som någon som står och lagar mat hela dagarna inte är jättesugen på att laga mat när han eller hon kommer hem. Men mat kan man ju köpa! En bok läser inte sig själv!

Läsning är som en konstart jag en gång ägnade mig åt men som jag nu känner mig lite valhänt inför.

Jag saknar mina läsupplevelser! Det är tur att bokcirkeln "tvingar" mig till läsning. Snart reser jag till en varm plats i en vecka. Då ska jag närma mig min gamla konstart. Just nu ligger Just Kids av Patti Smith på nattduksbordet. Och jag har faktiskt öppnat den och börjat läsa. I smyg.

Bilden från cdon.se

3 kommentarer:

 1. Undrar om det är samma problem om man jobbar till exempel på en brandstation för att vara extremt stereotyp? Att man skulle bli mätt på att omge sig med en massa snygga män och kvinnor? Och sluta sukta?

  Nåja, jag gillar att du ska till ett varmt ställe!

  SvaraRadera
 2. Jag tyckte mycket om Just Kids. faktiskt ännu mer i efterhand när jag smält den också... Recenserades i NA: http://meny.nu/kultur/bokrecensioner/1.813619-patti-smith-just-kids.

  Som kuriosa kan jag berätta att jag av ren nyfikenhet efter läsningen faktiskt var inne på Chelsea hotel i New York i veckan (jag reste förstås inte dit bara pga av det - utan kombinerad jobbresa/semester). Det kändes lite coolt att vara där! Huset var jättestort, lobbyn kändes väldigt chic, fin konst på väggarna och det var nog inte alls likt sig sen Patti, Robert och de andra bodde där... Postar en bild på hotellet senare.

  SvaraRadera
 3. Ahhh, jag kommer ingenstans med Just Kids heller! För mycket lösa bitar i huvudet just nu. Men jag tar med Rädd att flyga till Crete. Intressant fundering Sarah? Men kan man tröttna på snygga män och kvinnor?

  A-K, när jag har läst Just Kids vill jag nog också åka till Chelsea Hotel! När jag har läst...

  SvaraRadera