tisdag 9 november 2010

Läsplatteri-plattera!


Jag har blivit med Läsplatta! Nämligen en Iriver Story. För tillfället håller jag på att knappa och pilla lite med den för att lära mig använda den. Jag hittade bland annat den här youtube-filmen som är hyfsad informativ. Än så länge har jag bara lånat en bok från Örebro Stadsbibliotek för att testa att läsa. Det var lite halvklurigt att låna boken via katlogen på nätet eftersom jag inte hade Adobe Digital Editions installerat, men det var bara att klick klick klicka lite så tjoff var filen i datorn. Sedan kopplade jag ihop datorn med läsplattan och drog över filen till Irivern. Busenkelt tycker säkert den som kan, men för mig som aldrig lyckas med att läsa beskrivningar (speciellt över tekniska prylar) så är det trial and error som gäller... men efter lite pill så funkade det. Nu är det bara att börja läsa! Att läsa på skärm är inte någon större skillnad egentligen tycker jag. Själva texten är ju densamma, det är bara formatet som är annorlunda. Den stora skillnaden tycker jag är att det inte är ett uppslag man har framför sig, utan en sida i taget och att man inte rent fysiskt kan se att man läst halva boken, bara att man är på sidan 148 av 435, men man vänjer sig nog.

2 kommentarer:

  1. Tack för din kommentar inne hos mig :)

    Jag själv har inte vågat mig på de där läsplattorna. Jag tycker om teknik och utveckling, men en bok är ändå en bok. Om jag glömmer en pocket på tåget eller somnar med den i knät på ett allmänt ställe så är det inte så dyrt om den blir stulen men en läsplatta. Jag skulle vara så nervös.

    SvaraRadera
  2. det lustiga är att jag liksom glömmer att jag läser på skärm. Jag har plattan i ett omslag, så det är som att hålla en uppslagen bok ungefär, fast texten bara är på högra sidan. Vid några tillfällen när jag har bläddrat har fingret automatiskt gått upp till högra hörnet för att ta tag i nästa sida, istället för att trycka på pilen eller bläddraknappen. Vanans makt är stark :)

    SvaraRadera