onsdag 29 september 2010
Vill lära mig massor!
Dagen avslutades med testkörning i Adobe Connect. Lite festligt med 20 bibliotekarier som sitter o ropar hallå till varandra samtidigt som man ser varandra i en webbkamera och hör varandra i hörlurarna!
Anna-Stina från Regionbibliotek Stockholm höll i en genomgång som var mycket inspirerande! Hon driver den alldeles utmärkta bloggen Bibliobuster. Nu är det bara några timmars sömn, sen kan jag åka till jobbet och kolla in kursmaterial!
tisdag 28 september 2010
Jag erkänner...

torsdag 23 september 2010
Where do we go now?
måndag 20 september 2010
lördag 18 september 2010
Calypso
Eftersom vi läser om Odyssevs i Strändernas svall just nu, kanske denna låt med Suzanne Vega kan vara passande...
fredag 17 september 2010
Härligt ärlig 17-åring
"Nä", svarar jag frånvarande (jag hänger på facebook).
"Jan Björklund ser lite ut som en seriemördare", säger hon.
"Haha", skrattar jag och förstår precis vad hon menar. Precis. Det är något med blicken.
"Och Fredrik Reinfeldt ...(censur). Mona Sahlin ser ut som någon som jobbar på kommunen och Lars Ohly som en 20-talsgangster. De enda som ser ut som politiker är Maria Wetterstrand, Göran Hägglund och Maud Olofsson."
17-åringar, härligt ärliga!
Kampen om tiden

onsdag 15 september 2010
Stackars Eyvind!

måndag 13 september 2010
Så vad tyckte jag?
Romaner i New York
fredag 10 september 2010
torsdag 9 september 2010
And the winner is!
Så inledde jag min presentation igår på workshopen vi var på i Strängnäs, Och där har ni också avslöjandet på vilken bok jag lade ut en ledtråd till häromdagen. Alltså inte Anna, Hanna och Johanna. Den boken har jag inte läst.
Vilken häftig dag det var! Vi kastade oss ut i att göra bort oss, leka och vara kreativa. Vi testade på att var högstaus människor och lågstatusmänniskor. Vi ett tillfälle var jag en skottkärra!
Och den skrytiga presentationen om att jag skulle vara en matnörd och en auktoritet på kokböcker, den kom först efter att vi ägnat hela dagen åt att vara fega och modiga och fått en massa bra råd och tips på vad du ska tänka på när du ska prata inför en grupp människor.
Vi var i en jättefin lokal, utställningslokalen på Multeum i Strängnäs som ligger vackert med utsikt över stora träd och vatten. Väl värt ett besök! Den 12 november är det SM i bokberättande. Blev faktiskt lite sugen efter gårdagen!
Om Annas mat skulle jag kunna skriva -hm, ja ett helt blogginlägg, så det får det bli vid ett annat tillfälle!
onsdag 8 september 2010
Tonårskärlek...


Just nu är jag starkt inne på att läsa om tonårsförälskelser. Vet inte varför, har bara fastnat för det. Tog hem några böcker från bibblan i somras som var tänkt som jobbläsning, men de blev liggande. Sen hörde jag att Johanna läst samma böcker och gillat dem, vilket fick mig att ta fram dem.
tisdag 7 september 2010
Ledtråden är Anna
Nu för tiden är jag inte längre nervös när jag ska prata inför publik, men väldigt ofta tycker jag att jag inte har så mycket att säga. Usch!
Vi har fått i uppgift att förbereda en fyraminuterspresentation av något vi tycker om, är engagerade i eller så. Hm. Vad blev det i mitt fall.? Jo, en bok. Originellt. Men det är en bok jag tycker sååå mycket om. Här kommer en ledtråd till vilken bok det kan vara: titeln innehåller namnet Anna. Fint va? Och jag heter ju Johanna...
söndag 5 september 2010
Högre än alla himlar
fredag 3 september 2010
Gilla läget!

Är vi inte mer eller mindre indoktrinerade med idén om tankens kraft? Att den som inte tänkt tillräckligt positiva tankar liksom får skylla sig själv om det går åt helvete?
Bilden är hämtad från SR:s hemsida.
torsdag 2 september 2010
vad vi är och inte är

Var är kvinnorna?
När jag gjorde min praktik som lärare i en gymnasieskola under mitten av 1990-talet blev jag tilldelad en mentor, en manlig historielärare i den äldre generationen, med en ganska speciell historiesyn. Han ansåg att svensk historia och folkets historia var ointressant och lika gärna kunde hoppas över. För honom var Sydamerikansk historia och krigshistoria fascinerande. I hans historia fanns hjältar och modiga män, revolutionärer och presidenter, viktiga årtal och kungar som dog. Behöver jag säga att i den historia han förmedlade saknades folket, kvinnorna och barnen? I den mån de nämndes, skämtade han om feminister och drog vid något tillfälle även bögskämt! Det var inte lätt att ifrågasätta och komma med nya idéer och perspektiv för en ung och grön lärarstudent…
När eleverna i årskurs 3 skulle skriva en uppsats fick de välja mellan att skriva om uppfinnare eller upptäckare. Uppgiften var att skriva om ”viktiga personer i historien.” Den gamle läraren hade listat kanske femtio namn inom vardera kategorin. Bland upptäckarna – ingen kvinna. Bland uppfinnarna – en kvinna – Marie Curie förstås. Vilken historiesyn! Inte bara orättvis utan stick i stäv med skolans värdegrund och gymnasiets läroplaner.
I dagarna publicerade DN ett upprop av tjugotvå kulturarbetare och forskare som ifrågasatte urvalet av klassiker i den av Kulturrådet finansierade bokserien ”Alla tiders klassiker”. I serien (som riktas till gymnasieelever i syfte att introducera klassiker inom litteraturen) kunde forskarna notera att nästen enbart manliga författare lyftes fram och att kvinnorna var snabbt räknade: ”Bland författare valda före 2006 är 40 av 196 kvinnor” och ”Påfallande är också att inga kvinnor finns representerade före 1800!”. Budskapet i debattartikeln är att även flickor måste få se sitt kön representerat i den viktiga litteraturen liksom i historien. På samma sätt är det viktigt att alla elever får ta del av hela historien – inte enbart den som handlar om män som krigat, bestämt, synts och hörts mest!
onsdag 1 september 2010
Ett första inlägg...
VÄLKOMNA!