tisdag 28 september 2010

Jag erkänner...


... att jag är dålig på att läsa så kallade klassiker, och det finns många som jag skulle vilja läsa, men liksom aldrig kommer mig för att göra. Därför är jag glad att en av Flickvännerna föreslog att vi skulle läsa Eyvind Johnsons Strändernas svall till nästa bokcirkelträff. Då fick jag liksom en anledning att göra det. Visserligen har jag läst den en gång i början av 1990-talet då jag läste litteraturvetenskap på dåvarande högskolan i Örebro, men det var kul att läsa den igen utan de litteraturvetenskapliga glasögonen på. Ofta har man nog mer respekt för den typen av böcker än vad man borde ha, för när man väl läser är det inte så avskräckande. Tycker jag! Snart får jag nog utmana mig själv på att läsa Selma Lagerlöf. Det är dags för mig att komma ut ur garderoben och erkänna - jag har aldrig läst något av Selma.

7 kommentarer:

 1. Jag håller med dig om det där: när man tänker att man skulle vilja testa på att läsa klassiker men så blir det helt enkelt inte av. Jag själv hade aldrig heller läst någonting av Selma Lagerlöf, innan jag började studera Litteraturvetenskap, för då blev jag tvingad att läsa en bok av henne och då blev det Kejsaren av portugalien. Den boken rekommenderar jag om du vill läsa Lagerlöf :)

  SvaraRadera
 2. Selma Lagerlöf verkar ha varit populär att filmatisera i alla fall...? Minns någon tv-inspelning av Gösta Berlings saga med en karismatisk Thommy Berggren i huvudrollen och Kejsaren av Portugallien med Ingvar Hirdvall som snurrig pappa. Jerusalem gick väl också som tv-serie...? Så "sett" Selma har jag ju gjort. Minns att vi pratade om henne på littveten, och kanske att jag läste något utdrag ur någon novell, men en hel bok, never!

  SvaraRadera
 3. Jag har läst en fjärdedels Selma ;) Försöker komma igenom Gösta Berlings saga, men det går sådär.

  Om du vill läsa klassiker så kan du gärna hänga med i min höstutmaning som går ut på att läsa svenska klassiker. Både Strändernas svall och Selma finns med där ;)

  SvaraRadera
 4. Tack för inbjudan Zachan! Ja, jag får se... Utmaningar brukar vara trevliga, vi får se om jag får tummen ur :)

  SvaraRadera
 5. Trodde inte heller att jag hade läst Selma men kom på nu nör du skrev det Johanna att jag faktiskt läste Kejsaren av Portugallien på gymnasiet. Kommer också i håg den som en väldigt bra bok. Ganska sorglig väl...?

  Kanske svenska klassiker nån gång i cirkeln? Men inte Strindberg bara...

  SvaraRadera
 6. Just det, Eyvind Johnson är ju en svensk klassiker. Tänkte inte på det... Glöm mitt förra inlägg :)

  SvaraRadera
 7. Jag erkänner jag med, har inte läst något av Selma heller och väldigt väldigt få klassiker, tror inte jag läst någon....eller? Ja ja får kolla i de gammla rullarna. ;)

  Ha en skön lördagskväll!

  SvaraRadera