
torsdag 30 december 2010
Läs nåt av Joyce Carol Oates

onsdag 29 december 2010
topplista

Biblioteksbladet publicerar en lista över 2010 års mest recenserade böcker:
1. Håpas du trifs bra i fengelset, Susanna Alakoski 40
2. Lilla stjärna, John Ajvide Lindqvist 33
2. Minnen, Torgny Lindgren 33
3. Darling River, Sara Stridsberg 32
4. Paganinikontraktet, Lars Kepler 29
4. Vänner för livet, Per Hagman 29
4. Blodläge, Johan Theorin 29
5. Just kids, Patti Smith 28
6. Utrensning, Sofi Oksanen 27
6. Postcard Killers, Liza Marklund och James Patterson 27
7. Mäktig tussilago, Maja Lundgren 26
7. Kniven i hjärtat, Björn Ranelid 26
7. Min kamp, Karl Ove Knausgård 26
7. En liten bok om ondska, Ann Heberlein 26
8. Mot ännu en sommar, Janet Frame 25
8. En öppen vinter, Ulf Lundell 25
8. Elefantskötarens barn, Peter Hoeg 25
9. Den röda grevinnan, Yvonne Hirdman 24
9. Å alla kära systrar! Ebba Witt-Brattström 24
9. Jupiters öga, Oline Stig 24
tisdag 28 december 2010
förväxlingar

På juldagens kväll såg jag en bra och omskakande dokumentär som jag bara måste rekommendera här, även om detta är en bokblogg: Kapten Nemos barn. Niklas Wahllöf skriver om den i sin TV-krönika i DN - och jag kan bara hålla med! Självklart finns den på SVT Play att se igen om du missade den.
måndag 13 december 2010
Lyckliga slut - finns de?

lördag 11 december 2010
Bok blir film!

Läser på Bokhora att en av våra böcker vi läst i bokcirkeln blivit film. Det är Murakamis bok Norwegian Wood som filmatiserats. Vore kul att se den om och när den går upp på svenska biografer!
onsdag 8 december 2010
Girl Power vers. Boy Power?
Kommer på mig själv med att tänka på vad Boy Power skulle stå för och om det skulle kunna användas. Men det låter ju absurt. Eller?
onsdag 24 november 2010
Vad ska ni läsa under jullovet?

Bild från cdon
fredag 19 november 2010
Filmtips: Hur kunde hon leva som om det inte fanns

torsdag 11 november 2010
Vad håller jag på med?
Hm, ja ibland kommer man väl liksom till vägskäl i livet. Jag har nog under en längre tid haft en ambivalent inställning till mitt yrke. Är det det här jag vill hålla på med? Är det rätt för mig? Finns det inte något jag är bättre lämpad för?
Sen tror jag att jag insåg att jag tycker för mycket om mitt yrke för att låta det gå och bli slentrian, tristess och meningslöst tidsfördriv. Så jag valde att borra mig lite djupare. Komplicera, ge mig själv något att fundera på, mata odjuret med kunskap.
Har det fungerat? Kanske för tidigt att säga något gjutet om det. Men plöstligt (plöstligt?!)känner jag mig stabilare, tryggare och mer viss om att jag ska fortsätta, att det finns något mer för mig att hämta i min profession. Samtidigt lite lätt svindel när jag inser hur omfattande yrkesområdet är. Summa summarum: ambivalensen har fått sig en törn.
tisdag 9 november 2010
Läsplatteri-plattera!
fredag 5 november 2010
Att föda ett barn
söndag 31 oktober 2010
The Girl Effect: The Clock is Ticking
Jag tycker detta är en så fin video - med ett gripande och viktigt budskap dessutom!
fredag 29 oktober 2010
RSS - I love you!
Jag återkommer med i ämnet!
torsdag 21 oktober 2010
Jag var en bokslukare

tisdag 19 oktober 2010
August!
I fackboksklassen är det ännu klenare med min bokkännedom. Här har jag åtminstone hängt med lite i förhandssnacket och är lika förvånad som DN att inte nya Palme-biografin (årets jag-önskar-mig-i-julklapp-bok) Underbara dagar framför oss av Henrik Berggren finns med. Annars finns det enbart en bok som jag känner till: Cocaina av Magnus Linton - och det är förmodligen för att den är ganska efterfrågad och eftertraktat på mitt jobb...
Nog borde jag känna till fler nominerade än Eva Lindström i barnboksklassen,, men många av de nominerade verkar vara ungdomsförfattare, och här hemma har vi precis bara börjat så smått med kapitelböcker. Lindströms böcker är inga som mina barn någonsin självvalt lånat hem, men jag misstänker att hon liksom Combüchen förmodligen kommer att vinna Augustpriset för lång och trogen tjänst. Eller vad tror du? Känner du till någon av de nominerade böckerna, eller har kanske till och med läst någon/några av dem? Berätta!
söndag 17 oktober 2010
bokhelg med bokkonsumtion och bastu
tisdag 12 oktober 2010
Om man inte orkar...
De som inte hann med förra veckans bokcirkelbok Strändernas svall, kunde ha hängt med i historien genom att läsa Langes version av Homeros Odyseen.

torsdag 7 oktober 2010
Honom har jag inte läst
Kväver en gäspning av trötthet som sköljer över mig inför det här priset och den mediala (och kommersiella) dignitet det ändå har.
Skulle det här priset göra folk mer intresserade av litteratur? Jag tror att J K Rowling och Stephanie Meyer gjort mer för litteraturintresset i världen än alla nobelpristagare tillsammans. Så folkligt och populistiskt? Kanske det. Jag tycker bara att Nobelpriset okritiskt hyllas som ett fantastiskt pris.
Är det det? Är det ett fantastiskt pris? Och om det inte är det, då kanske vi ska se det som ett pris, vilket som helst och inte Nobelpriset sagt med förundran och beundran och vördnad.
onsdag 6 oktober 2010
ett nobelt pris

tisdag 5 oktober 2010
Hon får inte Nobelpriset

lördag 2 oktober 2010
Äntligen!!! Eller...?

onsdag 29 september 2010
Vill lära mig massor!
Dagen avslutades med testkörning i Adobe Connect. Lite festligt med 20 bibliotekarier som sitter o ropar hallå till varandra samtidigt som man ser varandra i en webbkamera och hör varandra i hörlurarna!
Anna-Stina från Regionbibliotek Stockholm höll i en genomgång som var mycket inspirerande! Hon driver den alldeles utmärkta bloggen Bibliobuster. Nu är det bara några timmars sömn, sen kan jag åka till jobbet och kolla in kursmaterial!
tisdag 28 september 2010
Jag erkänner...

torsdag 23 september 2010
Where do we go now?
måndag 20 september 2010
lördag 18 september 2010
Calypso
Eftersom vi läser om Odyssevs i Strändernas svall just nu, kanske denna låt med Suzanne Vega kan vara passande...
fredag 17 september 2010
Härligt ärlig 17-åring
"Nä", svarar jag frånvarande (jag hänger på facebook).
"Jan Björklund ser lite ut som en seriemördare", säger hon.
"Haha", skrattar jag och förstår precis vad hon menar. Precis. Det är något med blicken.
"Och Fredrik Reinfeldt ...(censur). Mona Sahlin ser ut som någon som jobbar på kommunen och Lars Ohly som en 20-talsgangster. De enda som ser ut som politiker är Maria Wetterstrand, Göran Hägglund och Maud Olofsson."
17-åringar, härligt ärliga!
Kampen om tiden

onsdag 15 september 2010
Stackars Eyvind!

måndag 13 september 2010
Så vad tyckte jag?
Romaner i New York
fredag 10 september 2010
torsdag 9 september 2010
And the winner is!
Så inledde jag min presentation igår på workshopen vi var på i Strängnäs, Och där har ni också avslöjandet på vilken bok jag lade ut en ledtråd till häromdagen. Alltså inte Anna, Hanna och Johanna. Den boken har jag inte läst.
Vilken häftig dag det var! Vi kastade oss ut i att göra bort oss, leka och vara kreativa. Vi testade på att var högstaus människor och lågstatusmänniskor. Vi ett tillfälle var jag en skottkärra!
Och den skrytiga presentationen om att jag skulle vara en matnörd och en auktoritet på kokböcker, den kom först efter att vi ägnat hela dagen åt att vara fega och modiga och fått en massa bra råd och tips på vad du ska tänka på när du ska prata inför en grupp människor.
Vi var i en jättefin lokal, utställningslokalen på Multeum i Strängnäs som ligger vackert med utsikt över stora träd och vatten. Väl värt ett besök! Den 12 november är det SM i bokberättande. Blev faktiskt lite sugen efter gårdagen!
Om Annas mat skulle jag kunna skriva -hm, ja ett helt blogginlägg, så det får det bli vid ett annat tillfälle!
onsdag 8 september 2010
Tonårskärlek...


Just nu är jag starkt inne på att läsa om tonårsförälskelser. Vet inte varför, har bara fastnat för det. Tog hem några böcker från bibblan i somras som var tänkt som jobbläsning, men de blev liggande. Sen hörde jag att Johanna läst samma böcker och gillat dem, vilket fick mig att ta fram dem.
tisdag 7 september 2010
Ledtråden är Anna
Nu för tiden är jag inte längre nervös när jag ska prata inför publik, men väldigt ofta tycker jag att jag inte har så mycket att säga. Usch!
Vi har fått i uppgift att förbereda en fyraminuterspresentation av något vi tycker om, är engagerade i eller så. Hm. Vad blev det i mitt fall.? Jo, en bok. Originellt. Men det är en bok jag tycker sååå mycket om. Här kommer en ledtråd till vilken bok det kan vara: titeln innehåller namnet Anna. Fint va? Och jag heter ju Johanna...
söndag 5 september 2010
Högre än alla himlar
fredag 3 september 2010
Gilla läget!

Är vi inte mer eller mindre indoktrinerade med idén om tankens kraft? Att den som inte tänkt tillräckligt positiva tankar liksom får skylla sig själv om det går åt helvete?
Bilden är hämtad från SR:s hemsida.
torsdag 2 september 2010
vad vi är och inte är

Var är kvinnorna?
När jag gjorde min praktik som lärare i en gymnasieskola under mitten av 1990-talet blev jag tilldelad en mentor, en manlig historielärare i den äldre generationen, med en ganska speciell historiesyn. Han ansåg att svensk historia och folkets historia var ointressant och lika gärna kunde hoppas över. För honom var Sydamerikansk historia och krigshistoria fascinerande. I hans historia fanns hjältar och modiga män, revolutionärer och presidenter, viktiga årtal och kungar som dog. Behöver jag säga att i den historia han förmedlade saknades folket, kvinnorna och barnen? I den mån de nämndes, skämtade han om feminister och drog vid något tillfälle även bögskämt! Det var inte lätt att ifrågasätta och komma med nya idéer och perspektiv för en ung och grön lärarstudent…
När eleverna i årskurs 3 skulle skriva en uppsats fick de välja mellan att skriva om uppfinnare eller upptäckare. Uppgiften var att skriva om ”viktiga personer i historien.” Den gamle läraren hade listat kanske femtio namn inom vardera kategorin. Bland upptäckarna – ingen kvinna. Bland uppfinnarna – en kvinna – Marie Curie förstås. Vilken historiesyn! Inte bara orättvis utan stick i stäv med skolans värdegrund och gymnasiets läroplaner.
I dagarna publicerade DN ett upprop av tjugotvå kulturarbetare och forskare som ifrågasatte urvalet av klassiker i den av Kulturrådet finansierade bokserien ”Alla tiders klassiker”. I serien (som riktas till gymnasieelever i syfte att introducera klassiker inom litteraturen) kunde forskarna notera att nästen enbart manliga författare lyftes fram och att kvinnorna var snabbt räknade: ”Bland författare valda före 2006 är 40 av 196 kvinnor” och ”Påfallande är också att inga kvinnor finns representerade före 1800!”. Budskapet i debattartikeln är att även flickor måste få se sitt kön representerat i den viktiga litteraturen liksom i historien. På samma sätt är det viktigt att alla elever får ta del av hela historien – inte enbart den som handlar om män som krigat, bestämt, synts och hörts mest!
onsdag 1 september 2010
Ett första inlägg...
VÄLKOMNA!